31 Mar 2011

TiMeS uP! My PenaNG

 Assalamualaikum.. dear all,



Pejam celik, pejam celik... dah 4 bulan.. nak masuk bulan April dah.. 18 hb ni ... EXAM.. penentu CGPA... yang baru bertatih sem 1 .. time ni laa nak kena struggle.. yang final sem.. lagi laa.. rasanya projek kebanyakan dah present. yang on the way.. goodluck..abah punya group next week.. watchout yo.. watch out!!!..  Apapaun.. bagi yang luar dari Penang.. masa ni jugak nak habiskan masa di negeri yang berpulau ni.. dah jalan abiske??
Abah just nak promote Penang ja.. pergilah meronda kalau ada kelapangan ..satu island ni.. banyak tempat menarik kaya dengan sejarah..bukan apa..ramai kata nanti I Really Miss Penang..hehehe.. so nak pegi mana?? ha banyak tempat.. abah tak sempat nak bawa meronda..  Just klik ja kat sebelah link ni....
 http://www.penangtourism.net/

Pergilah berjalan sekali sekala... adios... Selamat datang ke Negeri ku Tercinta..

30 Mar 2011

PeLuaNg KerJAAAAAA....

 buat semua try la pi tengok kot2 ada peluang.... cari makan. beb... cari makan

29 Mar 2011

Cerita abah II: Yang Siksa Diri Apsal.......???

Assalamualaikum... harapnya kalian semua beroleh kebahgiaan  sepanjang mingguni.... selepas seminggu abah tinggalkan kantor... kerana berkursus .. balik2 mcm2 ada ja cerita... hampa nak cerita apa??? heheh...
Cerita abah.... ada org bercinta ( tak tahulah korg punya pemahaman tentang cinta ni mcmana..kan masing2 punya telahan dan andaian)...cintanya sampai tak tau ke hujung pangkal tau2 .. dia sendiri yang jadik mangsa...

Ceritanya begini.. pada satu masa yang lalu... iaitu 1 setengah tahun yg lepas... abah didatangi seorang budak pempuan..abah tanya kenapa?? ni saya nak cerita laa.. (cerr citaaa..) kawan saya sorang ni..mcm sasau ja cik... haaaaaaa?? betol cik... dia ada boy.. dah tu?? boy dia suka siksa dia.. kekadang gaduh..kekadang ada sampai tampar.. huishh ni terok ni... so, banyakla cerita yang keluar... pot pet2.. abah pendekkan cerita.. abah kata ko panggil member ko datang esok...

Maka, keesokan harinya tu datanglah... si Minah ni... betolka apa yang terjadi kat ko ni... dah sudah baru tanya menitik dah airmata... pastu terbukalah ceritanya... balak tu wat saya camni..camtu.. pehhhh abih yg ko stay ngan dia tu apsal?? senyap.... oklahh. abah pun tak paksa lah... pas tu dia kata ayat terbaik " sya sayang kat dia"... pehhhh memangla ko ni bangang ke apa ka.. kata hati abah.. jantan dah ketok kau pun kau nak stay lagi.. belom jadik bini.. jadik bini aku ingat mau kau jadik guni tempat tinju dia.. dahla abah kata abah try setel .. abah hantar geng (cewahh cam bagus ja ) diaorg gi angkat balak tu datang... biasakla... abah tujah sikit... keluar crita... best... rupa2nya... jantan ni famili broken.. ayah dia mat gian, dari kecik lagi mak dia org bela.. ayah dia tak penah ambik tahu hal umah... balik umah mak dia kena tunjal.. dan dia pulak terikot perangai ayah dia... (terbalik pulak... bukannya dia yang jadik pelindung kepada pempuan).. dah sudah.. aah cakap satu ja... ko jgn sentuh minah ni lagi... abah tarokk baik punya..brainwash sikit... berejam dokm kat bilik... last2 satu solution ja budak pempuan tu kata..... cik..saya nak break ngan dia.. tak nak tengokdah dia... fuhhh lega... tapi tulah...ironinya hampir 2 semester ko derita.... yang ko buta hati gi tahan ngan bajingan ni wat pa.... adohaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...

Buat, anak2 kat luar tu ... ingatlah..... jangan sampai terseksa nya zahir dan batin korg... ni  story ni abah banyak cut.. banyak lagi intipatinya.. (cukuplah sikit)... pilih dulu.. siasat latar belakang jangan sampai korang.. jadik tipah tertipu.... ingat tuu..

Ingat korang nak "berlaki ka nak bersuami"???? ha timbang2kanlah...

Ikhlas abah..

28 Mar 2011

AnnOUNceMenT 4 DPM 6

 Dear all my beloved students...

 Kindly be inform that due to DPM6B Business Project presentation on Thursday... therefore,  for DPM6B project / assesment interview are postponed to next week on Tuesday.. BUT  for DPM6A... tomorrow the interview schedule still the same... venue... My Office... DONT FORGET.. Just follow your matrix number sequence...

P/S: pls bring along your 'brain' and 'voice'...:-)    

regards ... abah

27 Mar 2011

AnALisis PerLawAnaN... ScOrPio..

Assalamualaikum..

             Sekadar ulasan ringkas permainan pagi tadi..Alhamdulillah... hasrat team Scorpio untuk masuk ke pusingan ke 2 dah dimakbulkan oleh Allah S.W.T... gembiranya semua anak2 abah.... namum disebalik kejayaan tersebut.. ada juga beberapa perkara yang perlu dan amat menarik perhatiian.. Kumpulan A lelaki menyaksikan team scorpio berdepan dengan Han Chiang dan Penang Free School yang merupakan musuh tradisi.. pertemuan dengan Han Chiang menyaksikan Scorpio tersungkur 10 -6.. manakala pertemuan dengan Penang Free menyaksikan Scorpio terpaksa berhempas pulas melalui waktu getir tie breaker ketika seri 6-6 yang akhirnya memihak kepada 12 - 8.. (kalo tak silap). pagi tadi team lelaki berdepan dengan Foxes...menang mudah bukan... maka, bergembiralah semuanya.Team pempuan pula berdepan dengan team 'sayur' 2 kali .. menang..kealpaan akibat dari senangnya sayur dicincang memakan diri sendiri apabila .. mggu lepas bertemu dengan  Panthers menurunkan hampir keseluruhannya skuad SUKMA Penang... namun begitu apa yg penting adalah  keputusan... koyakkkkk.. 10 - 3 (kalo x silap).. apa yang terjadi?? post mortem khabarnya.disebabkan error banyak... baling tak tertangkap.. pukulan tak menjadi... bocor dan sebagainya... hingga memaksa rombakan terpaksa dibuat...(mungkin... persoalannya ada ka player????).. pagi tadi abah sendiri membawa player ... menentang Vipers... gaya hebat ... tapi tak sekuat yang disangka.. 1st inning 3 in 3 out... hebat psp. tetapi keseluruhan permainan menyaksikan viper menang 6-4... 4 larian pada inning terakhir oleh psp...bagus... tapi qada dan qadar dah menetapkan usaha setakat tu maka, takat tulah hasilnya... tak pa abah terima seadanya.... tapi disebalik semua tuu... abah melihat ada sesuatu yang menarik, janggal dan penuh emosi berlaku... antaranya
  1. Corak permainan scorpio tidak banyak berubah... tidak begitu agresif dan tangkas.. berbanding team lawan... scorpio banyak menanti bola.. bukannya menerpa bola... ini akan melambatkan masa tangkapan bola dan jangka masa bola dihantar ke base tertentu... hasilnya runner sempat save on base... saranan abah... scorpio perlu berani dan yakin diri terhadap sebarang pukulan bola... jgn takut..kerana rasaya abah dah ajar corak permainan tu....alasan ' saya takut bola grounder cik' langsung tak boleh abah terima...so nak maju kena berani ...
  2. Pukulan... come on lah... dalam softball  bukan pukulan ja teknik permainannya... ada slap hit... ada bunt.. ada slap bunt.. ada drag bunt, ada chopping..ada full swing.. yang boleh dipraktikkan.. abah tak nampak teknikni digunakan dalam permainan.. semua kira nak hentam.. masalahnya u all ada power nak buat tak???hit melambung mati...dimana keyakinan anda melakukan teknik2 lain...
  3. Larian... ya rabbi.. yg ni paling worst adohai.... slow laa... semua sayang seluar kot atau seluar terlampau ketat... nak buka langkah pun tak ble besar lagi ka.... dah nak sampai base.. lagi sekaki ... slide laaa.... padang lembut...jgn risau .. nanti abah nak kena buat training sprinting kot... 
  4. Facial exprsession / emosi... gugup...panik.. asal masuk batting box.. nampak sgt gabranya... ada yang over acting... hentam sajalah janji kena bola.. bola 15 kaki atas awan pun nak ambik... bola meleret atas padang pun nak ambik... apa ko nak main kriket.. ni haa.. along ble ajar... yang gaya mcm heavy batter mlb pun ada... hit apa saja yg masuk kelepuk.. fly... abihh.. keluar.." cik silau saya tak nampak.." bengong ke apa ka.. abih ko hit tadi ko nampak apa??   Motivasi????????? dari kawan?? ok jerk.. satu spesies.. ko ble wat..jgn risau...ko blee.. ambik je bola dia kontek.. ja.. katanyalah....dari kawan lagi... hey aku dah ajarkan?? camna pegang .. kasik pendek lagi...ko kontek je.. kene nyalah.. huihhh coach lain pulak dari bench .. hebat... kawan tu k 2, keluar aku dah cakap ko tak nak dengar... padahal tadi abah tengok beriya budak tu pegang pendek.. tapi ironinya pitcher xperience bukan bodoh tau... dia buka curve luas... haa... kan dah tak terjangkau.. sapa salah...?? batter kawan ko yang salah kan.. bukan ko yang bagi arahan tadik ke??  Coachh... no hal lahh.. coach x perience ada bawak team state, banyak tournament menang...pengadil kebangsaann... iye..hebat coach kami... ada sorang lagi... yg tu tak terer sgt.. takda la wakil ngri, main kg jaa.. rules pun koyak..tapi... tulaa..no komen.. tapi nak sebut jugak... apsal ketika kami nak koyak tggal coach kg je... yg bagi cakap kat kawan2.. struggle you can do it.... apala.. tak palah.. mungkin abah ble ulas kemudian kan abahkan???
Pada abah.. tulaaa corat coret ulasan abah buat pemain2 kesayangan abah... bukan senang menilai orang... ada yang pandai kondem jaa.. player tak ble pukul.. aku dah agak dia mesti tak ble pukul... tapi dimanakah dia ketika pasukan sedang meniti sakratul maut dalam padang????????  dimana????? abah tak pandai... sungguh.. abah cuma ada pglaman sikit jaaa.. tak terer tapi abah percaya.. player abah ada internal power yg ble dihentak keluar.... abah tak berenti bercakap...kumpul anak2 cakap lgi.. keluarkan tenaga kamu.. percaya pada diri kamu ble buat.. maaf abah dah dilatih macam tu .. setiap insan ada kekuatan... abah percaya pada setiap individu...... mungkin kerana tulah kot.. last inning anak2 abah berjaya mendapat 4 runs... mungkin kot.. ntahlah.... hanya Allah lebih Mengetahui.....

Maafkan abah jika .. banyak menyentuh hati sesiapa dalam hal ni... mungkin ini musim penghabisan... sebelum MSP 2011... InsyaAllah.. abah akan uruskan semua berkaitan hal korg.. semua...abahpun dah letih sebenarnya.. tapi kecintaan dan semangat abah ada pada anak2 semua.. Ingatlah Doa dan bertawakkal lah di atas usaha anda InsyaAllah berjaya...

                                                                                                                   Ikhlas.... abah

25 Mar 2011

WooIiii...HaMpa Nak MaiN??.. MaiN BeToi2 Laaaa...

"Woiii...hampa nak main betoi2laa.." "Mangkag betoi laa..... bola lepas lagiii.. pakai kain batik la mai main".."Kita patut menang dah tadi... thampa lepaih balik....selai ...selai".. "Tie Breaker dah.... jangan dok buat muka panik"... "tu awat plak dah..???? muka muncung... jangan pressure kawanla..."




 Yaaaa.. seringkali keluhan2 seperti di atas kedeangaran di atas padang... kes atas adalah kes softball laa...semua ayat2 tu mempunyai aura  negatif.. betol dak.... ayat2 nak kalah... depa kata ayat pressure... tak kiralah dari coach terhadap pasukannya  terhadap individu lai... hari ni abah nak perjelaskan tentang STrEsssss dan  fenomena "BuRn Out' yang berlaku terhadap player... dan apakah teknik yang boleh dilakukan bagi mengatasi masalahini...sebelum tu kita lihat penjelasan bagi kedua2nya:

Stres: Keadaan dimana reaksi emosi seseorang yang tidak menentu terhadap situasi yang mengancam  atau gagal memenuhi prestasi yang diharapkan....(tensionnnn.. tu la ayat biasa....)
Penyebabnya:
  • Keinginan menang yang tinggi...(menggunung harapannya..tapi ada org stress tak nak bagi kalah???)
  • Jurulatih ( haa... ni pun satu hal.. tapi ya la kan.. dah menang dok depan mata.. tup2 kalah..kenalaaa bambo)
  • Ibu Bapa
  • Rakan sebaya...(member rumah la... tak kiralah yang kaki peleceh atau yang tukang support)
Stress punyai perkaitan rapat dengan pertandingan dalam 3 situasi..sebelum iaitu atlit akan berasa takut, gementar (mampoihlaa...depa terer cik) atau takut tak dapat bagi sumbangan...semasa iaitu atlit takut time bermain gentar gusar dan ragu2.. hingga menyebabkant takut membuat silap...bila ini terjadi...abis.. bola tak dipass dengan betol.. mcam2lah dan selepas.. jika kalah..haaa malu dengan rakan lain...akhirnya akan mengalami depresi atau kemurungan..



'BurnOut' : Keadaan dimana seseorang atlit mengalami stress yang kronik yang disebabkan semasa latihan dan pertandingan.
Akibat: ia boleh menyebabkan  seseorang atlit berasa kurga, kelesuan, tak dapat tidur, sensitif, sakit kepala, tidak yakin, depresi dan prestasi rendah.

Teknik mengelakkan stress dan burn out.
  1. Ingatlah bermain untuk keseronokan dan harus punyai semangat kesukanan yang tinggi..
  2. belajar menerima diri sendiri (belajar mengawal dan membentuk emosi yg lebih stabil) dan belajar menerima kesilapan juga kegagalan.
  3. Berdoa' dan bertawakkal.. sebelum memasuki gelanggang.... sentiasa berinteraksi dan sokong menyokong dalam permainan.
  4. JANGAN gunakan bahasa kasar atau memaki hamum rakan-rakan kerana silap dalam permainan..
  5. Sentiasa bercakap dengan rakan dan jurulatih bagi mengenalpasti kelemahan diri dan pasukan.. belajar berfikiran terbuka..
  6. Makan yang berkhasiat.... ni bawak jajan pi padang.... aparaa... n Jangan Merokok....:-)
Bagaimana anda boleh mengenalpasti rakan yang mempunyai stress dan burn out:
  1. Atlit yang menunjukkan tanda semurung, kurag bermaya, pucat dan prestasinya menurun.
  2. Atlit yang mempunyai emosi yang tidak stabil...tiba2 marah, tak nak bercakap.. kalo dok sorang2 gelak ( lagi laaa berat.....heheh)





15 Mar 2011

Nak Jadi Bos??

Assalamualaikum,
         Buat anak2 yang berada di dalam JPP.. mungkin terasa bahang beberapa isu panas kebelakangan ini..(beberapa semester lalu ye tak?). Bukan senang nak jadi pemimpin bukan... abah selalu kata kat korg (mungkin korang ingat ke tak entahla... 'pilih nak jadi pemimpin yang disayangi ka atau pemimpin yang dihormati?').. nah hari ni abah nak senaraikan beberapa perkara kecirian yang perlu menjadi intipati dalam diri pemimpin itu sendiri.

1. Kejujuran ( Honesty ) :  Seorang bos a.k.a ketua mesti jujur dalam pekerjaannya maknanya, dia kena jujurla dalam menjalankan tugas.. jangan terpesong dengan agenda lain selain dari yang diamanahkan.

2. Wawasan (Visionary) : Ye lah bos kena ada wawasan dalam membawa hala tuju organisasi.. apa matlamatnya? apa misi dan strateginya? semua ni perlu diambil kira... ni takda wawasan ibarat kapal takda nakhoda..

3. Kebijaksanaan (Intelligence) : bos kene bijak yop, nak jalan macam2 program atau projek.. pandai carik sumber dan pandai setel problem.. mau taknya kat bawah dia mungkin ada berpuluh orang  atau mungkin beratus orang yang dipimpin.. macam2 masalah ada.. 1001 macam pe'el.. kalo dia layan secara peribadi mau tak sudah masalahnya...

4. Integriti (Integrity) : ni lorat sikit... masalahnya.. ramai bos cakap tak serupa bikin.. lu cakap tak mau buat salah semua orang mau betoi.. tapi bos sendiri buat cam lain.. hampehh.. so integriti mestilah apa yang dicakap apa yang dibuat mesti selarilahh..

5. Inspirasi (Inspires) : bos mesti boleh memberikan inspirasi kepada anak buah atau diri dia sendiri dalam menjalankan tugas.. fuhh sempoi beb kalo ada bos yang boleh memberikan kita inspirasi untuk buat kerja.. ni tengok bos pun 'tongong jerk.. harap anak buah keluarkan idea dia.. koyak.. haa. bos macamni.. nak kena pergi kem motivasi nii...

Jadi 5 perkara ni mesti ada dalam ciri kepimpinan.. ada banyak lagi sebenarnya... tapi jadikla dulu..takat ni..

ikhlas abah.

14 Mar 2011

Sabah..here we come.....part 1

FuN FaCts : Mans Vs Womens..... ye ke?????



ü Lelaki akan mengubah fikiran 2 hingga 3 kali lebih kerap berbanding wanita. Kebanyakkan wanita mengambil masa yang sangat panjang untuk membuat keputusan berbanding lelaki. Tetapi setiap kali mereka membuat keputusan mereka tidak akan mengubahnya.
ü Berdasarkan jumlah peserta yang menduduki ujian IQ sejak daripada mula diperkenalkan, secara puratanya wanita mempunyai kecerdasan IQ yang lebih berbanding lelaki.  
ü Wanita dapat mengingati wajah lebih baik berbanding lelaki terutamanya wajah wanita lain.
ü Lelaki lebih berkecenderungan untuk menolong orang lain berbanding wanita.
ü wanita lebih bersikap pesimistik dalam menganggarkan hasil kerja sendiri.
ü Kebanykkan wanita percaya mereka hanya bagus dalam beberapa bidang dan tidak mampu melakukan semua perkara!
ü Wanita lebih mudah cemas dan bimbang berbanding lelaki.
ü Lelaki lebih kurang bercakap berbanding perempuan. Dianggarkan lelaki menuturkan 12,500 perkataan sehari dan wanita menuturkan sebanyak 25,500 perkataan dalam sehari.
ü Pengkaji Stanford University mendapati wanita mempunyai sense of humor  yang lebih baik berbanding lelaki.
ü Wanita secara puratanya menghabiskan 2 tahun daripada usia mereka dengan melihat cermin manakala lelaki cuma menghabiskan sekitar 6 bulan.
ü Neurosaintis di University College London membuktikan wanita lebih mempunyai sifat empati berbanding lelaki.
ü Kajian Stanford University membuktikan bahawa lebih lelaki mampu menyelesaikan masalah yang rumit 50 peratus lebih cekap berbanding wanita.
ü Lelaki ketawa dengan lebih kuat, lebih lama dan lebih kerap berbanding wanita.

adaptasi dari email Pegawai Psikologi PSP..... abah.. 

KnOw The GaMe... CricKeT..... The GeNTLeMan GaMeS

Assalamualaikum,,,,
Ammar Luqman


Wah.. teruja benar abah.. bila baru2 ni bawak team Softball gi main kat Penang Free School... kat sana jumpa ngan Sir Kushen ( coach along ) coach Kriket, tengah siapkan boundaries.. menurutnya sekarang ni tengah berlangsung Liga Kriket Pulau Pinang T20... hari tu Australian Defence Force VS Penang Sport Club, petangnya Team  India  (kelab pe ntah) vs team Local... so sesetengah bdak tanya.. cik dieorg main pe tu??? haa.. tulah permainan kriket.. ni abah nak story sikit tentang permainan ni... general je tau.. lebih2 abah tak tau sangat... abah main pun time tingkatan 6 ja... tu pun cikgu paksa... hehehe..
       Permainan Kriket Diperkenalkan oleh Orang Inggeris di Malaya semasa pemerintahan diaorg dulu, begitu juga di negara2 naungan Inggeris (negara Komanwel  laa tuu)..negara yang paling popular sekali permainan ni di Asia ialah India ( sampai ada  liga National diaorg sendiri.. macha kat tepi jalan pun main kriket), Sri Lanka, Bangladesh, Pakistan dan Malaysia. di Malaysia kebanyakan permainan ni ada disekolah yang dahulunya sekolah Inggeris... contohnya MCKK.. kat Penang ni kalo sekolah rendah SRK Seri Permai kat Penang, SRK Stowell ( ni sekolah along), SRK Sg Rambai .. SMK Penang Free School ( sekolah ni memang ramai player kriket.. ntahlaa nak hantar along ke sini ke tak.. sebab.. cikgunya kata kebanyakkan player kriket tak lekat kat sekolah, diaorg ada kat oversea main kriket... tapi betol.. cer surf www. Malaysian Cricket Association. com kebanyakan player adalah pelajar sekolah..) permainan ni dikategorikan sebagai permainan elitlaa.. that's why tertubuhnya Kriket Melayu Malaysia .. lihat sahaja penanung2nya.. adalah golongan2 elit... kebanyakkan player adalah berbangsa India dan Melayu.. Cina?? abah tak pernah nampak pun...


Batsman

        Permainan kriket tak sama macam baseball, softball apatah lagi snooker.. padangnya dipanggil Oval (kerana bentuknya yang membujur.) ditengah2nya ada pitch ( ada org panggil mate) iaitu tempat berlakunya permainan.. di kedua-dua belah pitch ada pancang (3 batang tiang yang ada 'bail' kat atasnya) ia dipanggil wickets atau stump... pembaling akan membaling bola tepat ke wickets kalo kena batter akan mati... batter pula cuba membuat blok (menahan ..tapi tiada mata selagi dia tak berlari bertukar tempat dengan rakannya dia atas mate) atau memukul bola sejauh yang dapat... larian dikira apabila mereka bergerak meninggalkan tempat memukul dan bertukar tempat.. begitulah adanya..... setiap balingan (kalo tak silap 6 balingan dipanggil sebagai 1 over) tu yang kadang2 korang dengar dlm kriket 30 overs, 20 overs... pe jadah nye ni...sekarang pahamlah sikit tentang background permainan.... nak tahu lebih lanjut layarilah... internet.. carik sendirik.... heheheh.. sekarang tengah berlangsuang ICC World Cup 2011 di India.... nak tengok bayar RM499.95 kepada Astro... baru dapat tengok mahalnyaaaaa.. kandah kata Elit punyeee game.....

Cricket Balls

Dibawahni... peralatan dalam permainan kriket... ni bola dia .... macam2 berat ada... semua nya tertakluk kepada berapa overs yang diorg nak main...


Cricket Bats
                                  
Di sebelah kanan ni adalah pemukul kayu... atau dipanggil bat... ia diperbuat dari kayu jenis Willow yang tahan.. harga sebatang ada yang murah lebih kurang RM 100.00 - RM 1000.00 lebih... ikut budget laa... kan... dia bila lagi season kayu tu lagi mampat.. pukulpun mantap...


Cricket Field Diagram

Ni lah diagram padang kriket.... kan abah dah kata dia macam oval gitu..... haa.. .

                   
   Buat abah.... apapun ... jangan duduk saja... pergilah mencuba apa jua permainan....

     





 Ikhlas abah...


9 Mar 2011

Air Di Cincang Tak Kan Putus Siri : 1

                                                          Kepimpinan dan Pengaruh..


Foto kenangan bersama MCrew semasa ke Pelancaran ASEAN UNIVERSITY GAMES di Putrajaya 2009.. To encik Faizal, Key El... Mamu, Hakim, dan ramai lagi.. terima kasih abah ucapkan kerana membuaka ruang untuk abah mengenali lebih ramai khalayak pelajar kita...

Kenangan Kepimpinan JPP 2009 bersama abah ke Convention RUC di PLCC Putra jaya. anak2 buah yang berkarisma... semoga kalian berjaya dslsm hidup sbsh doakan yang terbaik... buat hakim, Azreen Shah, Suhaimah, Steve, Faiz, Subhi, Ibn Baderondin (nama tak ingat dah ingat nama ayahnya ja.. tu pu pun kalo ejaan betol.. maafkan abah) korang semoga dirahmatai Allah...




Assalamualaikum...
             Salawat dan Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad S.A.W.... semoga kita semua memperolehi syaafaat dan barakah dari Allah Subhanahuwataala.. InsyaAllah...  anak2 sekelian, terpanggil abah dari sudut hati ini... untuk menulis sesuatu tentang kepimpinan dan pengaruh.....
               Semalam, abah agak sibuk dengan urusan pejabat, KoKurikulum, Test dan juga hal2 berkaitan dengan pengurusan pasukan abah... yelah ada tetamu bertandang ke Poli.. nak juga dilayan.. maaf la ya.. kepada kanda dan 2 - 3 org lagi yang tak sempat bertemu abah.... tu lah.. korg kene cekup abah cepat...
               Kepimpinan pada abah sesuatu yang unik ( jangan la compare dengan kepimpinan Rasullullah dan sahabat itu semua gred A+++++ punya) ni kita cakap kepimpinan pelajar.. kepimpinan yang tidak boleh diwarisi tetapi boleh dilatih dan ditonjolkan.. lihat sahaja pemimpin dunia  Adolf Hitler, Sokarno, Tun Mahathir ( abah nak cari buku Doctor's in the house tak sempat) dan lain2 lagilah.. apa ciri yang ada pada diaorg? salah satu darinya adalah keterampilan.. bahasa utara kata 'tanjak' cara bertuturnya, ketrampilannya, hujahnya, visinya, bahkan body languagenya... hebat bukan.?? kita?? yes, kita mesti bina.. terutamanya dalaman diri...dlm erti kata sahsiah, rohaniah juga mesti seimbang... belum kira luaran.. pakaiannya.. rupa parasnya..banyakla...
             keupayaan yang paling teruji bagi seorang pemimpin ialah bagaimana dia mampu mempengaruhi orang lain bagi melaksanakan atau mencapai objektif atau matlamat. Pengaruh juga boleh menyumbangkan kepada suatu tindakan yang 'ekstrem responsive' iaitu taksub yang hasilnya akan membawa kepada kepercayaan yang 'utuh' terhadap pemimpin tersebut.. dalam konteks ini, abah melihat bagaimana keupayaan pemimpin pelajar membawa hala tuju yang terbaik bagi mencapai matlamat organisasi iaitu mewujudkan keseimbangan dalam konteks jasmani ( mungkin diterapkan menerusi aktiviti luar), Emosi (kestabilan mental), Rohani (yang diterapkan menerusi aktiviti kerohanian...yang ini paling penting pd abah.. lani zaman gelong dah )Intelek (ilmu itu penting...).. oleh itu, pentinglah bagi kepimpinan pelajar sekarang ni... bergerak dengan mencari perubahan agar elemen2 diatas dapat dirancang dan lilaksanakan bagi mencapai matlamatnya.... Alhamdulillah.. kan cantik kalo adanya program2 pelajar gitukan...
           Team Hep, Alhamdulillah sentiasa menantikan program2 mcmni disuarakan oleh anak2... budgetnya??? usah risau....kita usahakan.... buat anak2 dalam kepimpinan pelajar.. ya... rancangkanlah sebaiknya... dan peringatan abah... usah dihirau akan pengaruh2 luar yang boleh membinasakan organisasi kalian... bermesyuaratlah anda dalam mencapai kata putus.. jangan menikam satu sama lain... jangan lupa.... study itu penting.....


abah....

Gamaknyaa.. gitu kot Kak Limah masa mudanyaa.... heheheh

7 Mar 2011

OpSSSsssss!!!! Latest news again...

                   To all:    

             It is to inform that Poli Kulim.... tak jadi datang friendly game petang esok...... TETAPI ... Penang Free akan datang mencoba ayam2 jagoan kita.... masa 5:00 p.m ... so diharapkan masa sabungan itu akan kekal... dan pria-pria kita yang ganteng2.,.. itu semua bersedia.......




abah....

Khabarnya ...

Assalamualaikum...
                        
                    Yaaaaa anak2 buah Scorpio sekalian... yang bertebaran di dalam kampus dan berkeliaran di luar sana... adapun ayahanda telah menerima warkah yang dicoretkan diatas kertas putih yang telah dibawa oleh utusan khas memanda menteri sukan dan kokurikulum.

                     Maka, tercatatlah diatas utusan tersebut... bahawa pertandingan sofbol yang anakanda semua impikan jadilah ia....maklumatnya sepeti dibawah:
                    
                    Tarikh:     11-16 Mei 2011 (kira2nya lepas examlahhhhh)
                    Tempat:    Politeknik Port DickSon. N9.
                    Peserta:   17 org pemain jualah hanya dipilih... jadi... pastikan anda bersedia
                  
Oleh itu, segala teka-teki terjawablah sudah.....jadi berlatih berperanglah anakanda ku sekalian... 

Salam kasih sayang.... yang ikhlas tapi jauh... abah.

laTest NeWs.....

4 Mar 2011

LooK...Who's BeHinD ThE TeaM....

  Assalamualaikum semua..... amboih2.. ketika ni scorpio sibuk training.. maklumla nak masuk game....ahad ni nak bertarungkann..


    Ha.. ni abah upload sikit2 foto2 lama.. scorpio.. semua gambar ni tahun 2008.. the best team we ever had... pehh mantap so bagi player2 baru mungkin nak mengenali sapa disebalik Scorpio......Hooo!!!!


Cik Tahir Sikandar.. a.k.a Mat Tahir ..a.ka. Joe Tahir (baru tadi dapat) .. dia ni dah lama dah ngan team poli.. (dia pun sama tua ngan padang poli...color pun dah luntur jadi gelap.. sofbol punya pasal) Ilmu pengadil tinggi.. sebab tu dia jadi lawyer kami time protes.. kadang-kadang kepala gila... hehehe tapi sempoi.. hampa nak kata apa pun kata.. banyak kejayaan pasukan negeri dan pasukan poli dibawah dia.. nak cerita tentang dia tak tahu la.. banyak sangat.. nanti abah story..



          Di sebelah kanan ni... Are Bai atau Akhbar... team Kapten berdedikasi... tapi rosot.. foto ni dirakam ketika dia tengah syok sendiri dok baling bola  ngan juruklamera.. gila apa mamat ni... hehehe..masa ni dia sijil.. lani dia dah buat diploma.. setia bersama saya dan pasukan.. dia sebahagian dari keluarga saya kerana kami close sangat... tapi mudah angin... player yang mantap dan lincah.. hopefully dia akan berjaya ke akhirnya.....InsyaAllah.. bai.. lu tunggu pas Under 21 nii... dia penah gelong  dan mengong sat.. bila kepala dia langgar leg guard cathcer USM.. hilang ingatan 2 hari... Jabar tukang bela.. lega aihhh
  Kanan ni team abah...scorpio 2008.. team yang berjaya menghentak poli merlimau.. kejut diaorg... team yang kena gasak separuh nyawa time training ngan abah.. hardcore.. susah dapat team mcmni dah.. kalo budak lani kena abah ingat lari abis... tapi diaorg memang terbaik laa.. derita sama2.. makan nasik dalam talam.. share abah didik sampai mcm tu... dahlaa.. kang abah nitik airmata.. teringat diaorg....
 Kat bawah nipun sama...a anak2 abah masa dulu.... alahai.. dah keje sekarang... antara nama yang abah ingat.... dari kiri..farid ganu ( tokey tauge dungun lani), mat keri ( dok di poli merlimau), Mat basir (di UTEM), Jabar (dok POLIMAS), S.I a.k.a Jenglot (last keje kat UITM lani mungkin dah kene tangkap boh dalam botol kot..), Rambo..( la ni dok mana tak tau.. mungkin p Vietnam bela lembu),  Wan gemuk balik Pulau..la ni jadi Polis (gila mcmana punya anak hantu jadik polis), Zulkefli a.k.a Stiem (manjang layan stim.berapa kali kena tegur ngan bond tapi bersih beb) Faizul a.k.a Ustaz ( Serrr.. asal nak main ja.. sakit lutu hang watpa ustazz ooiiii) dan 2 - 3 org lagi abah tak ingat..... anyway ireally miss u.....:(


    Ni anak2 pempuan .... Si Aza  (si katek Short stop...hebat stay ngan scorpio..lame.. Thanks Sham izinkan aza main), Wani 2nd Pitcher, Nani (abah selalu tak konfiden ngan dia.. bola.. alamak manjang tak masuk), Shuhada .. amboih gilanya.. tengah2 main bleh tanya abah.. "Cikkk saya main ok dak? siap angkat tangat give me 5 lagi.. nampak kat umpire mau out terus,...ramai laaaa.. abah mintak maahap tak ingat... nanti adate lain erk.. jgn kecik hati tau...
               
                      Kat bawah ni.... haaa... yang paling istimewa .. dia la tempat mengadu, dia la tempat segala-galanya buat budak pempuan budak lelaki pun sama..(awat aku hampa tak pecaya ka?).... adoih..... Chaperon . Cik Azizah Razak.. abah selalu kena beleter ngan dia... pasal korang... antara ayat paling tak bleh blah..."awat hang ingat bbudak hang robot ka... tak payah bagi makan" kesnya abah malaih nak carik makanan tambahan kat korg... patut la erk.. daia banyak bantu abah dalam hal kebajikan .. korang.. pegi ke Malaysia Open pun walaupun tak bleh claim die pegi... pehhhhh.. bayangkanla.... tapi sekarang.. Alhamdulillah dah menunaikan Haji... dah bergelar Hajjah Azizah... so sekarang seari ayahnya kembali ke Rahmatullah.. cik Azizah banyak menumpukan urusan terghadap ibunya pula.... anak yang soleh.. contohilah beliau...
 buat semua... kenangan inilah yang mengikat kita kembali.... Semoga kalian berjaya... InsyaAllah abah akan upload lagi foto kita nanti... tapi tu laaa bukan senang punya keje.. sendiri mau paham laaa....

Ikhlas abah........


3 Mar 2011

Dilemmanya abah..

Assalamualaikum.. salam sejahtera..,
         
     Tika kelapangan yang sebentar ini, abah gagahkan jua mencoretkan sesuatu buat tatapan anak-anak .. yelah... ne tahu kan mungkin boleh dijadikan panduan hidup.. kali ni.. ada 2-3 org yang private msj abah.. katanya.. abah napa tak tulihkan sesuatu tentang pergerakan pelajar... asyik2 scorpio jerk... tahulah abah coach diaorg...alahai.. ni masalahnya bila anak2 ada di dalam pergerakan pelajar dan juga anak2 yang aktif bersukan... ok2....abah try je lah....

Ini pandangan abah secara terbuka ...

    Suatu ketika dahulu,  ketika abah terlibat dalam  dalam pergerakan pelajar di institusi kita, abah rasa seronok dan teruja .. dengan bakat2 kepimpinan muda yang ada.. masing2 boleh abah katakan idealis.. wahhh!! ada saja yang nak dibuatnya.. program itu program ini... sampai kene tapis..tapi komitmen cukup tinggi.. ke sana  kes ini jumpa orang tu jumpa orang ni.. wahh!!  sokongan ahli?? jangan tanya la... sanggup bermatian menjalankan program dan persediaan...  huyooo .. tambah2 pulak dengan sokongan otai2 yang ada... kira jadikja... budget ciput.. jalan jugak kerja..

  Kemudiannya tiba suatu masa.. dimana timbul persoalan dari rakan-rakan abah pengajar.. Jis.. apasal bebudak ni.. drop je studynya?? ngan skornya makin hari makin rendah.. so.. camna ni??? de yang tak datang kelas... de yang ngantok dalam kelas...aikkkk??? heran jugak erk.. kat luar kelas bukan main lagi.. hebat... ngalahkan superman.. tibalah bila waktu dapat result betolla telahan abah... memang ada yang tak kena.. abah ambik semua result ahli dan nilai.. alamak...korang ni apasal..so mcm2lah keluar alasannya.. tak cukup masalah, tak sempat jawablah.. paling best punya alasan... saya ngan lecturer tu tak bleh blah la cik...kompem saya kene je ngan dia.. huyoo!! die tak tahu ke.. lecturer tu yang tak ble blah ngan die..man nak ble blah nya.. dah mamat tu kelas pun tak datang.. sapa tak angin..kalo abah pun abah pangkah..
      Kata abah senang ja... dalam hidup ni ada 2 ja pilihan syurga neraka.. pilih... kalo ko nak syurga kene la berusaha..korg buat yang terbaik.. program-program la... limit masa korg.. study periuk nasik beb.. apasal ko berjaya wat program masuk 100 billion ble tampung hidup ko ke? takda sapa ble tolong ko kalo takde ilmu sekarang ni... perompak penyamun besar pun ilmu tinggi.. so camna??? lu pikirlah sendirii..

  kepada kepala program... berpada - padalah dalam mengendalikan mesyuarat ka pertemuan ka.. jgnlah drag sampai  ke awal pagi.. waktu tidur tu.. tugasan projek kene pikir jugak.. dan kepada ahlinya jugak ... bekerjalah sebagai satu pasukan... bahagikan kerja jangan pulun ko pulun pun ko bukan ble jadi wakil rakyat pun....  so pikir-pikirkanlah.. (walaupun aku tahu korang malas nak pikir...at least korang bacalah kan..)

 Ikhlas abah....
                   

2 Mar 2011

Puisi


Uda dan Dara : Usman Awang


Uda dan dara
Bersumpah keramat cinta
Wajah seri terukir
Berbiduk hilir kasih

Uda dan dara
Bersanding tak berpelamin
Tempat yang berwali
Di laut malam saksi
Daraku nantikan abang
Emas ringgit membakar kita
Uda hamba tunggu angin lalu

Uda dan dara
Bersanding di pusara
Nisan yang bersabda
Keramat kisah cinta


 Usman Awang

Bila abah bercerita....... Si Tanggang anak Derhaka.... episod 1

Assalamualaikum..

       Apa khabar semua? abah harap sihat semuanya.. yang cekeding makin bulat yang rendah 'kekatikan' makin tinggi yang bulat bergolek-golek tu makin slim.. hehehe.. jangan marah erk..gitulah.. baru-baruni sempat jugak abah bercerita ketika santai-santaian kat bilik di Langkawai ngan anak2 abah bbdudak sukan.. si faiz, hakim, akhbar, Ah Loh, Mr Muscle a.k.a Faizal, ngan beberapa org gi...pe gii. bile dengar je cerita..pakat2 senyap.... iyelah.. sekali sekala berceritaka, iyelah .. ceritanya berbunyik begini....jeng2..


imej  lagenda si tanggang yang disumpah menjadi batu..... (tapi takda kene mengene dalam cerita abah ni)
                                   


   Si  Tanggang Anak Derhaka... versi...abahla.. (takda kaitan ngan nak plagiat cerita kat tv tuu) suatu ketika di musim yang lalu bulan posa.. kawan baik abah ajak abah pergi carik sorang budak jantan.. lepas enroll..masuk ke kelas sekali jerk.. hampehh (pe dia ingat otak die hardisk ble save maklumat n subjek utk 1 sem kot).. kami pun carik kat bilik... tup-tup jumpa... hampa tau di dok wat pa? lena dengan penuh bangganya.. mak aih.. masuklah kami ke dalam kamarnya... waduuuuhhh enak sekali... kejutlah si mamat ni.. abah tanya.. ko ni tak ke kelaskah? tak cik... jawabnya selamba..apsal? tanya abah..diam die.. abah nek angin la kan...kawan abah tekan solan hang ni posa dak?? sebab kawan abah negok roti planta baik punya dok atas meja... jawabnya.. dak cik.. lagi selamba...dah sudah... abah ngan kawan abh pot pot..pet pot pet la sikit... tarbiah... nak je  ditangankan budakni.. tapi bulanpuasa punya pasal .. rugi pahala..sabor bah..sabor..



  Abah pun satu la.. gatal tangan .. nengok pc die atas meja.. macam rangka ja.. yg ada montior hard disk ngan kabel brodband juntai keluar tingkap.. abah godeh2.... tup keluar gambar dia ngan marka @ gewe @ cikaro @ awek @ girl friend @ teman dosa dia kat hotel mane ntah (ada la)...baaaaaaiiiik punya posing.. abah serkap jarang.. ni budak...........kan? die pun jawab dengan penuh hemah.. ye cik.... End Of Story.. dah tu abah tanya ko dapat duit belanja? mak kasik... abah tanya lagi.. mak keje apa? mak tak keje.. ayah ko keje tak?..ayah tak da dah.. meninggal.. abih tu? mak terima duit kebajikan....berderau darah abah.. angin nya... kawan abah muka berubah.... abah jeling kawan .. kawan abah tanya.. abih tu  banyak mak kasi? tak tentu jawabnya.. mak dpt 250 sebulan.. mak kasik 200.. 50 mak simpan wat belanja... Ya Allah....kitaorg betol2 la terkedu...pe niiii?? anak spesis apa plak dah...dah tu ko panjat hotel sana sini... duit mana??????  duit PT n duit kitorg share (share ngan marka dia la.)..

    Abah malas cakap banyak.. terus heret gi ofis.. ..dalam perjalanan tu ..abah ngan kawan abah.. termanggu.. dilemma... camna ni....????? abah terbayang mak ayah abah.. penat2 sekolahkan abah.. jerih perit diorg banting tulang... pagi petang... abah hanya mampu berdoa.. Ya Allah berikanlah kekuatan bagi menangani kemelut ini dengan sempurna dan berikanlah kekuatan buat diriku menghadapi situasi yang akan datang ini.......

....bersambung............................................

1 Mar 2011

NeWs...

Assalamualaikum,


                     Scorpio.... berikut adalah jadual perjalanan pasukan ke Kejohanan nanti:
  • Tempat: Padang Penang Free School, Penang
  • Masa: 8:00 a.m - 6:00 p.m (masa perlawanan belom didapati... sabar ye... nunggu jadual dulu)
  • Masa Bertolak dari PSP: 7:00 a.m ( yg tinggal asrama tunggu di kafe asrama, yg tinggal luar tunngu di wakaf)
  • waktu mesti dipatuhi... kalo tak abah tinggalkan ja...lantak laa 
Jadual latihan pusat: setiap hari jam 5:00 p.m
Sabtu ada intensif training... jam 7:00 a.m
So... ingat aaa... kalo nak menang kene la usaha lebih sikit... jgn la dok nganga jaa... korg kene cepat pickup... kalo tak berat laa... kay... ingat tu..

Ikhlas... abah








Baca ni.. abah nak story sikit.

 Assalamualaikum semua,

             Rasanya menarik bukan bila dapat tengok dan saksikan sekali telatah rakan - rakan kita  yang sedang 'hangat' bercinta .. amboih ada yang khusyuk macam orang berzikir ja.. maklumlah handset la ni semua kecik - kecik dok picit tekan huruf saja, ada yang melayan perasaan dengag lagu - lagu jiwa.. tangan kompem dok atas dahi la, ada juga yang jenis cemburu buta... tu dia aihh.. jenih ni lorat ooo, mana taknya.. sampai member pi tegur sat pun tu dia .. marka dia jeling macam nak sembelih member yang tegur tu.. pendeknya macam2 style dan jenis ada...

          Abah bukan apa, masuk ofis siang tadi.. tu tup dengar berita tak sedap... frust cinta sampai nak terjun bangunan.... apa nii???  abah tak minat la nak siasat lanjut.. kerana abah boleh baca penghujung ceritanya akan berbalik kepada yang satu... dua2 salah.. tapi abah terkilanla.. bila jadiknya hal - hal sebegini sapa nak disalahkan?? mungkin anak2 adik2 lebih tahu kan? apa matlamat sebenarnya anda disini? bila abah tanya... jawapannya sah dan terang.. belajar.. tapi dalam hal cintan cinton ni.. abah rasa mangkaq betoi laa.. ( mungkin istilah orang pantai timor.. bengong kot) bila kerana cinta terputus  nak terjun bangunan..nak telan panadol sampai tiga empat papan sekaligus.. apa nii...??

           Berkawan dengan cara yang sopan dan beradabkan lebih elok .. selalu abah menempelak anak - anak buah abah atas padang... hampa nak bercinta abah tak peduli disiplin diri mau ada... toksah dok sibukkan diri dengan dok pikiag marka nak lari ka, balak nak cabutka... lantak pi dia.. no 1, hampa berkawan dengan cara yang baik.. toksah dok buat bukan-bukan.. jangan sampai hobi hampa atau minat hampa di kawal oleh balak atau awek hampa... gila ka tak kawin lagi dah kena kontrol... dah kawin... lagi la...

           Apapun ceritanya, abah mintak sangat - sangat anak2 semua jaga diri baik2, ingat pesan mak ayah ... hargai maruah diri, agama dan bangsa ..  jaga nama baik keluarga... tu ja...

wassalam... abah..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pages

Followers

Abah & Mimie...

Daisypath Anniversary tickers